Om oss | Hundarna | Valpar | Utställningar

Om oss

Välkommen till Trewelyn Beagles som är en hobbybaserad uppfödning av beagle belägen i Västerås. Jag är uppväxt med hundar sedan tidigt 1970-tal, då familjen skaffade en beagle för harjakt och det var min mor som stod för rasvalet. Den första egna hunden fick jag köpa för mina sparade veckopengar 1978 och det var en welsh springer spaniel-tik. Med den rasen började jag min uppfödargärning 1983 och det blev sammanlagt fem kullar under tio år. Under dessa år var jag även aktiv inom rasklubben som styrelsemedlem, avelsfunktionär och redaktör för medlemstidningen. Bakgrunden till mitt kennelnamn är att föräldrarna till min första tik var importerade från den anrika walesiska kenneln Tregwillym och då hundar från de linjerna var ovanliga i Sverige så ville jag ha ett prefix som påminde om detta. Av en slump fick jag syn på namnet 'Trevelyan' i en bok och när jag ändrat 'v' till 'w' och tagit bort 'a' så blev det Trewelyn, vilket jag tyckte var tillräckligt likt. Jag fick kennelnamnet godkänt och registrerat av Fédération Cynologique Internationale (FCI) och Svenska Kennelklubben (SKK) 1986. I samma veva ansökte min mor om kennelnamnet Gunfire och påbörjade sin beagleuppfödning 1987.

Den första egna beaglen fick jag av min mor 1989 efter min första hunds bortgång och under några år hade jag båda raserna parallellt för att sedan helhjärtat ägna mig åt beaglen. Från början var mitt intresse för jakt stort och mina tidigare hundar användes till jakt på främst rådjur. Jag tävlade även aktivt inom agility och lydnad med några av mina beaglar och utbildade mig till agilityinstruktör. Med åren har dock fokus förflyttats till utställningssidan och mina hundar deltar numera framgångsrikt i ringarna i såväl Sverige som utomlands. Hittills har de ställts ut i elva länder på två kontinenter: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Polen, Lettland, Tyskland, Estland, Litauen, Kanada och USA. Som uppfödare tycker jag det är viktigt att mina avelshundar motsvarar den skrivna rasstandarden genom att utställningsmeriteras och jag vill gärna se hur de står sig i den internationella konkurrensen. För att prestera i utställningsringen så behöver de förutom en god exteriör också ha en god hälsa och en bra grundmentalitet för att hantera allt runt omkring utställningarna, till exempel att resa med olika transportmedel, bo på hotell och rastas i främmande miljöer. När mina egna hundar inte far på utställningar så innehåller deras vardag bland annat aktiva promenader, spårträning, fritt spring i hägn varvat med mys i soffan.

Min första beagle, Gunfire Bellinda, visade jag bl a till BIR (Bäst I Rasen) på en specialutställning med 100 deltagande beaglar och tillsammans med Tail Tip's Forget-Me-Not, som jag köpte som vuxen, lade hon grunden till till den beagleuppfödning som jag startade 1991. Under de efterföljande åren har jag importerat och ägt/delägt följande hundar: Daragoj Red Ribbon, CIE SEV-07 Skilos Mas Grand Slam, Desert Dawg's Angel Of Love, CIE USCh USGCh DKVV-16 Danter's Fairy Tale Of Pun Kotzky, Red Americana Gadget And Device, CIE USCh PLCh LVVetCh SEVV-18 Milroc Angel In A Centerfold, BaltCh DKCh PLCh USCh PLGrCh Milroc Swing For The Fence och Wolmar Star Utility Player.

Jag är stolt uppfödare till beaglar som genom åren är och har varit till glädje för sina familjer och jag är också stolt över en rad hundar hundar som skördat framgångar på utställningar, se dessa HÄR.


Annica Lindström

email: annica@trewelyn.se


Nedan ses ett urval av beaglar från Trewelyn, både egna och utflyttade: